7 õuna silmapaistvat kasu tervisele

7 õuna silmapaistvat kasu tervisele

Alates “Red Deliciousest” kuni “Granny Smithini” on õun maitsev ja mugav viis oma dieeti lisatoitainete lisamiseks!

Õun mitte ainult ei maitse hästi, vaid on ka tervisele kasulik. Õunu on seostatud paljude tervisega seotud eelistega- paraneb soolestiku tervis ning väheneb ka insuldi, kõrge vererõhu, diabeedi, südamehaiguste, rasvumise ja mõnede vähivormide risk.

Keskmise suurusega õun on hea kiudainete allikas. See sisaldab 4,4 grammi kiudaineid, mis katab 16 protsenti päevasest väärtusest. Samuti pakub sama õun 8,4 milligrammi C-vitamiini, mis annab rohkem kui 9 protsenti teie päevasest väärtusest koos väikese koguse muude vitamiinide ja mineraalidega.

Õuna on soovitav lisada salatitele või grilljuustule, tervislikuks magustoiduks valmistada küpsetatud õunu või küpsetada hoopis lõuna või ühtusöögiks kana koos õuntega.

Siin on põhjused, miks fraasil “õun päevas aitab arsti eemal hoida” võib olla tõepõhi all.

1. Õunad võivad alandada kõrget kolesterooli ja vererõhku

Uuringud on seostanud õunte tarbimist südame-veresoonkonna haiguste riski vähenemisega, mis võib olla seotud õuntes leiduva lahustuva kiu kolesteroolitaset langetava kasulikkusega. Kiud lahustub vees, moodustades geelitaolise materjali. Lahustuv kiudaine aitab vältida kolesterooli kogunemist veresoonte seintesse, vähendades seega ateroskleroosi (naastude kogunemise tõttu arterites piiratud verevoolu) ja südamehaiguste esinemissagedust. Samuti aitab see alandada vererõhu taset.

2. Kiudainetega toitude, sealhulgas õunte söömine, aitab seedimisele kaasa

Tõenäoliselt olete kuulnud, et kiudained on seedimisele head – ja see on tõsi!

Mõlemat tüüpi kiudained (lahustuvad ja lahustumatud) on seedimise jaoks olulised. Ja õuntel on neid kiudaineid mõlemat tüüpi.

Lahustuvad kiudained aitavad aeglustada seedimist, võimaldades Teil tunda täiskõhutunnet, samuti aeglustavad glükoosi seedimist, mis aitab kontrollida veresuhkru taset. Samal ajal aitavad lahustumatud kiudained toidu läbi Teie seedesüsteemi liikuda kõhukinnisuse korral. Õunakoor sisaldab palju lahustumatuid kiudaineid!

3. Õunad toetavad tervet immuunsüsteemi

Kes ei tahaks sügiseks tugevamat immuunsüsteemi? Õunad võivad olla Teie immuunsüsteemi toetava tööriistakomplekti olulised vahendid, sisaldades immuunsüsteemi tugevdavat C-vitamiini.

4. Õunad on diabeedisõbralik vili

Kui teil on II tüüpi diabeet, kaaluge õunte lisamist oma dieeti. Muidugi, need on puuviljad, kuid on levinud eksiarvamus, et diabeediga inimesed ei saa puuvilju süüa.

Sel juhul võivad õunte lahustuvad kiudained aidata aeglustada suhkru imendumist vereringesse ja parandada veresuhkru taste ning tervislik toitumine, mis sisaldab lahustumatuid kiudaineid, võib vähendada Teie tõenäosust haigestuda II tüüpi diabeeti.

5. Õuntes sisalduvad antioksüdandid võivad mängida rolli vähi ennetamisel

Kuigi vähi ennetamiseks pole üht kindlat viisi, võivad õunad selles oma rolli mängida. Nimelt, võivad Õunad vähendada teatud vähivormide riski seal leiduvate antioksüdantidega, mis piiravad vähirakkude kasvu.

6. Õunte söömine toetab tervislikku kaalulangust

Puu- (ja köögiviljade) rikas dieet võib aidata Teil säilitada tervislikku kehakaalu, kuna õunad on täis kiudaineid, mis aeglustavad seedimist ja veresuhkru tõusu, hoides Teid küllastununa ja vähendades ülesöömise tõenäosust.

Üks keskmise suurusega õun sisaldab vaid 95 kalorit, mida soovitaks magusa iha korral käepärast hoida.

7. Õunad võivad aidata ära hoida Alzheimeri tõbe

Õuntes leiduv flavonoid kvertsetiin kaitseb neuroneid oksüdatiivsete kahjustuste eest ja sisaldab ka muid Alzheimeri tõvevastaseid omadusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *