Kuidas ühepäevased läätsed su elu lihtsamaks muudavad?

Kuidas ühepäevased läätsed su elu lihtsamaks muudavad?

Ühepäevaste läätsede silmapanek – iga päev uued läätsed

Paljud prilli- ja läätsekandjad kasutavad kuuajalisi või veelgi pikema kandmisajagakontaktläätsesid, kuigi mõnikord ei ole see valik sugugi praktiline. Miks seda tehakse? Sest mitte kuigi kaua aega tagasi olid isegi pooleaastased ja aastased läätsed veel üsna tavalised ning me oleme pikema kandmisajaga läätsedega lihtsalt harjunud. Ühepäevased läätsed ei jää aga ei mugavuse ega muude omaduste poolest kuuajalistele kuidagi alla, pigem on need isegi hügieenilisemad. Dr. Lensor annab nõu, kes ja millal võiks eelistada ühepäevaseid läätsesid:

1. Kui oled pigem harv läätsekandja

Kui kannad läätsesid ainult teatud olukordades, näiteks trennis või peole minnes, on ühepäevased läätsed palju praktilisem valik kui kuuajalised. Esiteks kulub neid tõenäoliselt vähe ning 30 läätse pakist võib jätkuda isegi kauemaks kui kuuks. Teiseks ei ole tarvis läätsevedelikku ega konteinerit ning kogu läätsede hooldamise protsess jääb ära. 

Kui kannad kuuajalisi läätsesid vaid paar korda nädalas, võid kergesti ära unustada, millal läätsepakendi avasid ning seetõttu läätsede kandmisaega kogemata ületada. See ei ole aga tervislik. Ühepäevaste läätsede puhul ei pea selle pärast muretsema, kuna iga kord paned silma täiesti uued läätsed.

2. Kui sul on kiire elustiil

Tormad kooli ja töö vahet või kohtumiselt kohtumisele ning ei jaksa igat pisiasja meeles pidada? Kui pead päevas käigu pealt läätsed prillide vastu vahetama või vastupidi, on ühepäevased läätsed erakordselt mugavad, sest midagi muud peale läätsede endi ei ole tarvis kaasas kanda. Hangi ühepäevaste läätsede varu koju, kontorisahtlisse ja käekotti ning oled sekeldustest samm ees.

3. Kui lähed puhkusereisile

Isegi kui oled igapäevaselt kuuajaliste läätsede kandja, võivad ühepäevased läätsed olla mugav alternatiiv puhkuseks. Harjumuspärastest tingimustest väljas, näiteks mitmepäevasel matkal, võib olla raskem läätsesid korralikult hooldada. Samuti võtab läätsevedelik võtab kotis omajagu ruumi ning matkakotis ei pruugi see õigel temperatuuril püsida. 

Lisaks võib reisil tulla sagedamini ette, et läätsed puutuvad kokku tolmu, päikesekreemi ja muude hügieeniriskidega. Ühepäevaseid läätsesid kandes ei pea sa nende probleemidega tegelema ning võid rahulikult reisi nautida.

4. Kui puutud tööl või hobidega tegeledes kokku hügieeniriskidega

Kui su läätsed võivad igapäevaselt puutuda kokku tolmu, vee, aerosoolide, meigi jms hügieeniriskidega, siis võiksid igal juhul eelistada ühepäevaseid läätsesid. Kuna viskad need päeva lõpus ära, ei kogune ei läätse pinnale ega läätsematerjali sisse soovimatut mustust ega baktereid, mis võivad pikas plaanis silmi kahjustada.

5. Kui läätsede hooldamine on sinu jaoks tüütu

Kui kannad kahenädalasi või kuuajalisi läätsesid, tuleb need iga kord pärast silmast välja võtmist läätsevedelikuga puhastada ning seejärel konteinerisse värske läätsevedeliku sisse asetada. Kui sa ei leia neid paari minutit seda iga kord (ja absoluutselt iga kord!) hoolikalt teha, eelista pigem ühepäevaseid läätsesid. 

Isegi kui seda ei ole näha, koguneb iga päevaga nii läätsedele kui ka konteinerisse baktereid ja mustust ning laisa hügieeni korral riskid oma silmade tervisega kui mitte kohe, siis tulevikus. Kui sa ise oled hoolikas, aga näed, et elukaaslane, laps või sõber ei võta läätsehooldust piisavalt tõsiselt, siis maini talle mugavama alternatiivina ühepäevaseid läätsesid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *