5 põhjust, miks rasv on kaalu langetamiseks kasulik

5 põhjust, miks rasv on kaalu langetamiseks kasulik

Kas mäletate madala rasvasisaldusega dieedihullust 80ndatel? Tänapäeval usuvad paljud inimesed endiselt, et kaalu langetamiseks peate oma rasvatarbimist drastiliselt vähendama. Hea uudis on see, et see pole tõsi. Tegelikult näitas Harvardi teadlaste 2007. aasta ülevaade, et kaalulangus on võimalik erinevate populaarsete dieetide abil, kui inimesed söövad vähem kaloreid ja toit ei pea olema madala rasvasisaldusega.

See on õige: rasva ohverdamine ei ole kaalulangetamise puhul automaatne võit. See võib isegi Teie vastu töötada. Kuidas? Rasva tarbimine ja keha rasvavarud mõjutavad ainevahetust mitmel viisil ning liiga vähe tarbimist võib Teie enesetunnet mõjutada – eriti kui proovite vähem süüa. Sarnaselt valkudele, võib mõõdukas koguses rasva söömine aidata kiiremini kaalust alla võtta, ilma, et peaksite tundma puudust.

Siin on viis põhjust, miks rasva säilitamine dieedis võib aidata kaalu langetada:

1. Rasv hoiab täiskõhutunnet. Mõelge viimatisele korrale, kui kogesite rasvarikka mugavustoidu söömise järel täiskõhutunnet, rääkimata rahulolust. Täiskõhutunne on tegelikult tõeline tunne, mis tekib seedimise ajal, kui rasv vallandab koletsüstokiniini- hormooni, mis aeglustab seda, kui kiiresti magu toitu Teie soolestikku tühjendab. See mitte ainult ei aita Teil kõhtu täis saada, vaid tagab ka selle, et jääte täiskõhutundega pikemaks ajaks. Järelikult vajate vähem toitu, et tunda end rahulolevana, võrreldes rasvavaese dieediga.

2. Rasv aitab teil veresuhkrut tasakaalustada. Teie veresuhkru tase mõjutab insuliini taset, mis võib mõjutada Teie meeleolu, isu ja toiduvalikuid. Lisaks võib suhkrurikaste toitude söömine, mis sisaldavad liiga palju rafineeritud süsivesikuid ja liiga vähe rasva (ja valku), põhjustada Teie veresuhkru taseme tõusu ja seejärel krahhi. Tervislike rasvade lisamine toidukordadesse ja suupistetesse aitab hoida veresuhkrut kogu päeva jooksul tasakaalus.

3. Rasv aitab toitaineid omastada. Näiteks salati tellimine madala või rasvavaba kastmega võib teha rohkem kahju kui kasu. Miks? Rasvlahustuvate vitamiinide (A, D, E ja K), beetakaroteeni (karotenoid, mis toodab A-vitamiini) ja teiste rohelistes lehtedes ja salatiköögiviljades leiduvate karotenoidide omastamiseks vajate veidi rasva. Kui valite kergema salati, lisage kindlasti tervislikke rasvu, milleks on näiteks kreeka pähklid või avokaado.

4. Rasv on hea tervise jaoks hädavajalik. Teie keha on võimeline ise rasvu tootma, kuid teatud rasvu peate oma dieedist saama. Vastasel juhul võib tekkida defitsiit. Neid nimetatakse “olulisteks rasvadeks” ja nende hulka kuuluvad Oomega-3 ja -6. Enamik meist saab oma toiduga palju Oomega-6 rasvu, aga Oomega-3 rasvu võib olla veidi raskem saada. Madala rasvasisaldusega dieedi tarbimine võib probleemi süvendada. Kui vähendate kaalulangetamiseks kaloreid, valige nende oluliste rasvade rikkad rasvaallikad, kuna need on olulised meie aju, südame ja keharakkude optimaalseks toimimiseks.

5. Rasv on tõeline toit. Veel üks kaalukas põhjus rasva toidus hoidmiseks on see, et rasv annab toidule hea maitse! Rasv vastutab toitude kreemja tekstuuri ja hämmastava lõhna eest, mida me armastame süüa. Kui eemaldate need lemmiktoidud oma dieedist, pöördute sageli rafineeritud ja liiga töödeldud asendusainete poole. Sellised toidud võivad sisaldada suures koguses soola ja suhkrut, lisatud kemikaale ja süsivesikupõhiseid rasvaasendajaid, mis jäljendavad loodusliku rasva maitset ja tekstuuri. Kui tegemist on suure rasvasisaldusega lemmiku nautimisega, siis on parem jääda tõelise asja juurde ja lihtsalt seda vähem süüa.

Kuidas valida parimaid rasvu?

Kõik rasvad ei ole võrdsed ja mõned rasvad on paremad kui teised. Taimsed rasvad peaksid moodustama suurema osa Teie tarbitavast toidust, kuna need sisaldavad kõige tervislikumat tüüpi rasvhappeid.

Allpool loetletud taimsed rasvad on suurepärane koht alustamiseks:

• Avokaadod ja avokaadoõli

• Pähklid ja pähklivõid

• Seemned ja seemnevõid

• Toiduõlid (sh oliivi-, kookos- ja viinamarjaseemned)

Mõõdukas kogus loomset rasva sobib hästi. Loomse päritoluga rasvade valimisel valige:

• Rasvane kala (sh sardiinid, makrell, heeringas ja metsik lõhe)

• Lahjad lihalõigud veise-, sea-, kana-, kalkunilihale

• Muna ja madala rasvasisaldusega juustud (sh vähese rasvasisaldusega mozzarella, ricotta ja kodujuust)

Samuti on oluline meeles pidada, et kõigega võib liialdada, isegi tervislike rasvadega. See, et natuke on hea, ei tähenda, et palju on parem. Nagu iga teine ​​toitaine, põhjustab rasv liigses koguses tarbimisel kaalutõusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *